letselschade advocaat

Wat is loonderving?

In de wet is vastgelegd dat de aansprakelijke partij de vermogensschade en ander nadeel van het slachtoffer moet vergoeden (artikel 6:95 BW). Het gaat hierbij zowel om de materiële schade, als om de immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd.

De materiële schadevergoeding kan worden onderverdeeld in onder andere de directe materiële schade (kledingschade, autoschade etc), de kosten voor genezing en herstel en verlies zelfwerkzaamheid. Ook het loonderving is een materiële schadepost.

Loonderving na letselschade

Als slachtoffer met letselschade …

Lees verder
letselschade advocaat

Wat is een schadebeperkingsplicht?

Als iemand betrokken raakt bij een ongeval en daardoor schade oploopt, kan de wederpartij aansprakelijk gesteld worden. Als de rechter het daarmee eens is, ontvangt het slachtoffer vaak een schadevergoeding door de wederpartij.

Degene die de schade lijdt moet daarbij, binnen redelijke grenzen, wel zijn schade zo veel mogelijk beperken. Anders kan het gebeuren dat de gemaakte kosten niet voor vergoeding in aanmerking komen. We spreken in dit geval van een schadebeperkingsplicht.

Schadebeperkingsplicht in het Burgerlijk …

Lees verder

Wanneer verjaart letselschade en de mogelijkheid tot schadevergoeding?

Hebt u letselschade opgelopen, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of arbeidsongeval? Dan kunt u samen met een letselschadeadvocaat de veroorzaker van het ongeval hiervoor aansprakelijk stellen.

Maar wat als het ongeval al heel lang geleden heeft plaatsgevonden? Kan de schade dan nog steeds verhaald worden bij de wederpartij?

Verjaring bij letselschade

Het meest eenvoudige antwoord is: nee. Net als bij sommige andere rechtsgebieden is er ook bij aansprakelijkheidsrecht sprake van verjaring. Dat betekent het helaas niet altijd mogelijk is …

Lees verder

Letselschade claimen: hoe gaat het in zijn werk?

Een ongeval heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen voor uw gezondheid, maar ook financieel. Meestal zijn er direct na het ongeval al kosten die u moet maken voor bijvoorbeeld extra vervoer, fysiotherapie of een eigen risico.

Ook kunt u te maken krijgen met een daling van uw inkomen als u door het letsel niet meer kunt werken. U kunt dan de letselschade claimen bij de tegenpartij, maar hoe gaat dit in zijn werk?

Recht op een gratis …

Lees verder

Verschil aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering

Onze advocaten krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. In deze blog leggen wij het verschil voor u uit.

Kort samengevat:

Een ongevallenverzekering keert een vooraf vastgelegd bedrag uit.
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de volledig geleden schade van het slachtoffer.

Ongevallenverzekering

Voor een uitgebreid antwoord op deze vraag kijken we naar de afdeling bijzondere overeenkomst in het Burgerlijk Wetboek (boek 7, titel 17, afdeling 3). Hieruit blijkt dat een ongevallenverzekering een sommenverzekering is. Artikel …

Lees verder
driegesprek

Driegesprek bij letselschade: wat houdt dit in?

Heeft u een letselschadezaak lopen, dan kunt u mogelijk te maken krijgen met een driegesprek. Het driegesprek is een bespreking tussen de betrokken partijen, en kan met meerdere doeleinden worden ingezet.

Wie neemt deel aan een driegesprek bij letselschade?

Het driegesprek bij een letselprocedure is een gesprek tussen de drie belanghebbende partijen:

De benadeelde.De belangenbehartiger van de benadeelde.De schaderegelaar of verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Wanneer u slachtoffer van een ongeval met letsel bent, dan  kunt u dus …

Lees verder
winkelcentrum-letselschade

Winkelcentrum aansprakelijk stellen voor letselschade na val: kan dat?

In de vele winkelcentra komen dagelijks honderden tot duizenden mensen. Het is dus goed mogelijk dat hier een ongeluk met letsel plaatsvindt. Een bezoeker kan de laatste traptrede missen en struikelen, uitglijden over een losse mat of op een andere manier letselschade oplopen.

In de meeste gevallen heeft een ongeluk in een winkelcentrum gelukkig beperkte gevolgen. Het slachtoffer schrikt en loopt wellicht een blauwe plek of pijnlijke knie op, maar geen ernstig letsel.

Helaas is dit niet …

Lees verder

Schadevergoeding voor een blauwe plek: kan dat?

Een ongeluk komt altijd onverwacht. U glijdt uit over een natte vloer in de supermarkt, u bezweert zich aan een losse stoeptegel of u raakt binnenshuis gewond door een val van de trap.

Bij een ongeluk kunt u letsel oplopen. Dit kan in alle vormen: van zwaar letsel met blijvende klachten, tot een lichte kneuzing die snel weer herstelt. Ook de bekende ‘blauwe plek’ is een mogelijk gevolg van een ongeval.

Wanneer er een andere partij aansprakelijk …

Lees verder
kansschade

Kansschade: schadevergoeding voor het verliezen van een kans

Wat als.. zo beginnen veel zinnen die wellicht uw gedachten passeren. Wat als mij dit niet overkomen was, wat als ik op een ander moment, op een andere plaats was, wat als ik andere keuzes had gemaakt?

In zo’n situatie vraagt u zich af wat de kans is geweest dat het anders is gelopen. Wanneer u door toedoen van een tegenpartij kansen mist, kan dit vallen onder ‘kansschade’.

Kansschade dankzij letsel bij een ongeval

Wanneer u slachtoffer …

Lees verder

Struikelen en iemand meenemen in je val is niet onrechtmatig

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft  uitspraak gedaan in een zaak waarin het ging om de vraag of het iemand meenemen in je val na struikelen als onrechtmatige daad kan worden geclassificeerd.

Feiten en omstandigheden

Een aantal vrienden was op een zomeravond bij het slachtoffer in de tuin om gezellig wat te drinken. Bij de tuin was een aangrenzend binnenzwembad en een terras dat gelegen was boven het zwembad. Het terras was via een trap in de …

Lees verder