Wat is de BEM-clausule en waarom is deze belangrijk bij letselschade?

De BEM-clausule (Beheerd en Eigen rekening Minderjarigen) is een juridische bepaling die ervoor zorgt dat schadevergoedingen voor minderjarigen worden beheerd op een speciale rekening onder toezicht van een kantonrechter. Deze clausule is bedoeld om ervoor te zorgen dat schadevergoedingen voor kinderen worden beschermd en veilig worden beheerd. Dit speelt vooral een rol bij letselschade waarbij kinderen betrokken zijn.

Waarom een BEM-clausule voor minderjarigen?

Wanneer een minderjarige slachtoffer is van letselschade, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, kan er …

Lees verder
Wanneer je door een ongeval of ziekte tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt, kan dit leiden tot inkomstenderving of loonderving. Maar wat betekenen deze termen precies, hoe verschillen ze van elkaar, en hoe kun je schade claimen? In dit artikel gaan we dieper in op de wettelijke aspecten, de verschillende vormen van schade en de manieren waarop je compensatie kunt verkrijgen.

Inkomensderving en loonderving: wat betekent het en hoe claim je schade?

Wanneer je door een ongeval of ziekte tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt, kan dit leiden tot inkomstenderving of loonderving. Maar wat betekenen deze termen precies, hoe verschillen ze van elkaar, en hoe kun je schade claimen? In dit artikel gaan we dieper in op de wettelijke aspecten, de verschillende vormen van schade en de manieren waarop je compensatie kunt verkrijgen.

Wat is inkomstenderving?

Inkomensderving verwijst naar het verlies van inkomsten uit verschillende bronnen. Dit kan betrekking …

Lees verder

Moet u belasting betalen over uw schadevergoeding? Alles wat u moet weten

Bij het ontvangen van een schadevergoeding is het belangrijk te weten of en hoe deze belast wordt. Dit kan invloed hebben op uw financiële situatie. In deze blog geven we een overzicht van de regels en vereisten omtrent belasting op schadevergoeding.

Belasting over schadevergoeding

Een schadevergoeding kan bestaan uit verschillende componenten zoals de vergoeding van gemaakte medische kosten, smartengeld en gemiste inkomsten. Elk van deze componenten kan op een andere manier belast worden. Het is belangrijk om …

Lees verder

Schadevergoeding bij whiplash

Wat u moet weten

Een whiplash is een veelvoorkomende vorm van letselschade na een verkeersongeval, vooral na een achterop aanrijding. Dit letsel kan leiden tot langdurige pijn en beperkingen, waardoor u mogelijk niet in staat bent om te werken. Dit brengt niet alleen fysieke ongemakken met zich mee, maar ook financiële zorgen. Het vaststellen van een whiplash en het verkrijgen van een schadevergoeding kan complex zijn. In deze blog leest u wanneer er sprake …

Lees verder

Pre-existentie en predispositie bij letselschade

In de letselschadepraktijk zijn pre-existentie en predispositie cruciale juridische begrippen. Beide termen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de schadevergoeding na een ongeval. Dit artikel legt uit wat deze begrippen inhouden en hoe ze invloed hebben op de schadeberekening / letselschadezaak?

Wat is predispositie?

Predispositie verwijst naar de aangeboren of verworven aanleg van een persoon om bepaalde ziektes of klachten te ontwikkelen. Dit betekent dat een slachtoffer voor het ongeval al een bepaalde kwetsbaarheid …

Lees verder

Second opinion bij letselschade: dit moet u weten

Letselschade oplopen is een vervelende gebeurtenis. Naast een voorspoedig herstel, is het ook belangrijk om de juiste juridische bijstand te krijgen.

Soms kan het voorkomen dat u twijfelt aan de aanpak van uw huidige letselschadeadvocaat (bijvoorbeeld in het geval dat uw advocaat niet reageert op mails) of dat u simpelweg meer informatie en zekerheid wenst over de gang van zaken. In dat geval kan een second opinion een verstandige keuze zijn. In dit blog bespreken …

Lees verder

Wettelijke rente letselschade: wanneer van toepassing?

Letselschade is een ingrijpende ervaring die niet alleen fysieke en emotionele gevolgen heeft, maar ook financiële consequenties met zich mee kan brengen. In dit blog gaan we dieper in op de wettelijke rente letselschade. We bespreken wanneer deze van toepassing is en hoe wettelijke rente letselschade en rekenrente een rol spelen bij het vaststellen van de schadevergoeding.

Letselschade en financiële compensatie

Wanneer iemand letsel oploopt als gevolg van een ongeval of door toedoen van een ander, …

Lees verder

Gedeelde aansprakelijkheid bij een ongeval: hoe zit dat?

Er zijn situaties van verkeersongevallen te bedenken waarin er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Normaliter is vrij snel duidelijk wie de aansprakelijke partij is, omdat een van de partijen zich duidelijk niet aan de verkeersregels heeft gehouden.

Maar bij gedeelde aansprakelijkheid moet u bijvoorbeeld denken aan een fietser die door rood rijdt en daardoor wordt aangereden door een automobilist. De automobilist is met zijn motorrijtuig altijd voor minimaal 50% aansprakelijk als hij een zwakkere verkeersdeelnemer aanrijdt, …

Lees verder