U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aanrijding met fietser: wie is aansprakelijk?

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding tussen een bestuurder van een motorvoertuig en een fietser? Hoewel de fietser wordt gezien als de zwakke verkeersdeelnemer, betekent dit niet altijd dat deze niet aansprakelijk is voor de schade. In dit artikel geven wij aan welke partij in welk geval aansprakelijk is.

Scenario 1: Aan de regels gehouden

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan het gebeuren dat beide partijen zich aan de verkeersregels hebben gehouden, maar dat er toch iets misgaat. In dat geval is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk, omdat deze verantwoordelijk is voor de verkeerssituatie. De motorvoertuigbestuurder zal minimaal 50% van de schade van de fietser moeten vergoeden. Als het gaat om een kind jonger dan 14 jaar zal bijna altijd 100% van de schade moeten worden vergoed.

Scenario 2: Overmacht

In uitzonderlijke gevallen kan de bestuurder van het motorvoertuig zich beroepen op overmacht en hoeft hij geen schadevergoeding te betalen. Bijvoorbeeld als hij de fietser niet kon zien aankomen en daardoor geen voorzorgsmaatregelen kon nemen om het ongeval te voorkomen. De rechter stelt zware eisen aan een beroep op overmacht en daarom slaagt dit  vrijwel nooit. De bestuurder moet dan toch de schade van de fietser (gedeeltelijk) vergoeden.

Scenario 3: De motorvoertuigbestuurder is verantwoordelijk

De bestuurder van een motorvoertuig is bijna altijd verantwoordelijk voor de verkeerssituatie, omdat de fietser kwetsbaar is in het verkeer. Er is een speciale regeling waardoor de bestuurder altijd minimaal 50% van de schade van de fietser moet vergoeden, ook al heeft deze eigen schuld. Als de fietser een kind jonger dan 14 jaar is, zal bijna altijd 100% van de schade moeten worden vergoed.

Scenario 4: De fietser is verantwoordelijk

Het kan ook zijn dat de fietser voor een onveilige verkeerssituatie zorgt. Dit is het geval als deze onverwachte bewegingen maakt – zoals slingeren, plotseling remmen of geen richting aangeven – of als de fietslichten zwak of afwezig zijn. In dit geval kan de fietser aansprakelijk worden gesteld voor de (voertuig)schade van de bestuurder. Welk percentage van de schade de fietser moet betalen hangt af van de ernst van de situatie.

Letselschade advocaat

Heb je een letsel opgelopen bij een verkeerssituatie en ben je op zoek naar juridisch advies? Neem contact op met een gespecialiseerde letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op