U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Aansprakelijkheid manegehouders voor val van paard

Paardrijden is voor velen een geliefde sport en vorm van ontspanning. Dat er risico’s vastkleven aan paardrijden is een welbekend feit. Maar in hoeverre speelt die bekendheid met en de aanvaarding van die risico’s een rol wanneer je tijdens een paardrijles van het paard valt en de eigenaar of bedrijfsmatig gebruiker van het paard wil aanspreken voor jouw schade? Over die vraag deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant kortgeleden uitspraak.

De situatie

Tijdens een paardrijles op een manege valt een vrouw van een paard. Het paard was geschrokken van het geluid van een tractor en maakte een onverwachte beweging waardoor de vrouw uit balans raakte en van het paard viel. Bij die val heeft de vrouw twee nekwervels beschadigd. Als gevolg van het opgelopen letsel lijdt de vrouw schade.

Aansprakelijkheid

De vrouw stelt de manege als bedrijfsmatig gebruiker van het paard aansprakelijk voor haar schade. De manege voert verweer en stelt bovendien dat er sprake is van eigen schuld aan de zijde van de vrouw. De vrouw had namelijk vrijwillig paardrijles genomen en aan het berijden van een paard kleven immers risico’s. Die risico’s zijn gelegen in het gevaar dat schuilt in de eigen energie van het paard en het onberekenbare element dat daarin is gelegen.

Beoordeling

De rechtbank stelt dat de manege volgens risicoaansprakelijkheid bij dieren aansprakelijk is voor de schade als gevolg van de val. De rechtbank voert daarnaast echter aan dat het algemeen bekend is dat paardrijden risico’s met zich mee brengt, simpelweg omdat een paard gedrag kan vertonen waarop de berijder en de instructeur of manegehouder geen invloed hebben.

De deelnemer aan een paardrijles wordt geacht van die risico’s op de hoogte te zijn en deze te aanvaarden in een paardrijlesovereenkomst. Dit betekent echter niet dat de risicoaansprakelijkheid van de manegehouder geheel komt te vervallen.

50-50 verdeling

Wanneer aan alle partijen geen onzorgvuldigheid kan worden verweten, wordt het ongeval toegekend aan het onberekenbare gedrag van het paard. Omdat dit risico voor de berijder is volgens de paardrijlesovereenkomst, wordt de schade deels aan de berijder en deels aan de eigenaar toegekend. Afhankelijk van de inhoud van de paardrijlesovereenkomst en de omstandigheden van het geval dient deze verdeling te worden vastgesteld.

In deze zaak waren er zowel aan de zijde van de manege als aan de zijde van de vrouw geen omstandigheden die voor een andere verdeling dan 50-50 van de schade pleiten. De vrouw krijgt daarom 50% van haar schade vergoed.

Letselschade advocaat

Meer weten over letselschade veroorzaakt door dieren? Bent u slachtoffer van soortgelijk ongeval en wilt u uw schade vergoed hebben? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 13-07-2016, ECLI:NL:RBZWB:2016:4351


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op