U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Botsing tussen skater en voetganger: wie is aansprakelijk?

 ‘‘Zorgen over skater in het verkeer’’. Dat was op 26 januari 1999 de kop van een artikel in de krant Trouw. Vlak hierna werd het voor skaters toegestaan om ook het fietspad te gebruiken, maar anno 2020 is de zorg niet veel anders: (inline) skaters, skeeleraars en skateboarders kunnen nog steeds zorgen voor onverwachte en onveilige verkeerssituaties.

Skaters en voetgangers: plek op de weg

Officieel horen skaters, skeeleraars, rolschaatsers en aanverwante sporters gebruik te maken van de stoep. Het gebruik van een fietspad is echter ook toegestaan. Als er geen voetpad of fietspad aanwezig is, mag een skater (net als een voetganger) gebruik maken van de rijbaan.

Een skater staat in het verkeer vrijwel gelijk aan een voetganger, wat gevaar kan opleveren: niet alleen voor de skater (een stoeptegel is vaak minder glad dan een schoon fietspad), maar ook voor voetgangers, die toch beduidend minder vaart maken dan een skater met hun plank of schoenen op wielen.

Een probleem wat dus eind jaren 90 al actueel was, maar vandaag de dag nog steeds speelt. Skaters zijn voetgangers volgens de wet, en horen gebruik te maken van het fietspad. Sinds het uitbreken van de coronapandemie is het aantal skaters in Nederland flink gegroeid, met ook een groeiend aantal skate-ongelukken tot gevolg.

Skater en voetganger botsen

Een ongeluk zit in een klein hoekje: misschien dat een voetganger onverwacht een fietspad oversteekt waar de skater net passeert, of dat de skater zich op de stoep tussen voetgangers door manoeuvreert met een vrij hoge snelheid, wat leidt tot een botsing met een passerende voetganger. Een botsing tussen skater en voetganger is soms onvermijdelijk.

Vaak is het onschuldig en blijft er letsel door een fout bespaard, maar een botsing kan toch voor vervelende letselschade zorgen. Wie is er dan aansprakelijk voor de schade?

Aansprakelijkheid bij botsing tussen skater en voetganger

Bij een botsing tussen een skater en voetganger is het afhankelijk van de omstandigheden wie er aansprakelijk is. In veel gevallen komt het uit op een gedeelde aansprakelijkheid, waarbij beide partijen verantwoordelijk zijn voor hun eigen schade. Als een van de twee betrokkenen een verkeersfout heeft gemaakt die het ongeluk veroorzaakte, is het mogelijk de schade te verhalen op deze partij.

Omdat voetganger en skaters als gelijkwaardige verkeersdeelnemers worden gezien, is er geen sprake van sterke of zwakke verkeersdeelnemers. Dit zou wel het geval zijn wanneer een skater of voetganger botst met een gemotoriseerd voertuig.

Schade claimen bij ongeluk met skater

Bent u als voetganger of skater betrokken geraakt bij een ongeluk waarbij de tegenpartij schuldig is? Dan kunt u uw schadeposten claimen. Een advocaat van Utrecht Letselschade Advies kan u hierbij helpen. Dit begint met een vrijblijvend gesprek.

Hierna gaan we bezig met het verzamelen van bewijs en het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Als we er met de wederpartij niet uit komen, dan kunnen we u ook helpen door uw zaak aan de rechtbank voor te leggen. De rechter zal dan een uitspraak doen over de aansprakelijkheid voor het ongeluk.

Letselschade advies Utrecht

De letselschadeadvocaten van Utrecht Letselschade Advies zijn ervaren met letselschadezaken en weten precies hoe u goed geholpen kunt worden. Met deze hulp kunt u de juiste claim indienen en een maximale vergoeding eisen.

Heeft u vragen of wilt u dat Utrecht Letselschade Advies uw zaak afwikkelt? Neem dan contact met ons op.

Het eerste kennismakingsgesprek bij Utrecht Letselschade Advies is altijd gratis. Ook voor een second opinion kunt u bij de advocaten van Utrecht Letselschade Advies terecht.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op