Als u slachtoffer bent van een ongeval en emotionele schade hebt opgelopen, is het fijn als u smartengeld kunt claimen. U kunt namelijk met flinke kosten te maken krijgen, die mogelijk vergoed kunnen worden als een andere partij aansprakelijk is voor het ongeval. Gemaakt kosten kunt u dan meestal onderbouwen met facturen en bonnetjes.
We noemen het alleen smartengeld als u emotionele schade vergoed kunt krijgen. U claimt uw smartengeld in de 3 stappen in deze blog.
Wat is het verschil tussen immateriële en materiële schade?
Immateriële schade en materiële schade verschillen nogal. Immateriële schade is bijvoorbeeld niet gemakkelijk uit te drukken in geld. Bij deze schade kunt u denken aan:
- Lichamelijke en/of psychische pijn door het ongeval
- De emotionele gevolgen van een zichtbaar litteken
- Beschadiging van uw imago naar aanleiding van het ongeluk
- Het verdriet na verlies van een dierbare
Materiële schade die u oploopt na een ongeval is vaak wel gemakkelijk in geld uit te drukken en te bewijzen. Hierbij kunt u denken aan:
- Reiskosten van en naar het ziekenhuis
- Huishoudelijke hulp
- Medische hulpmiddelen
- Medische behandelingen
De schade aan kleding en andere eigendommen is vaak te schatten. Als u inkomsten misloopt, kunt u dit bewijzen aan de hand van de loonstroken of bankafschriften.
Claimen in drie stappen
We leggen in onderstaande drie stappen uit hoe het berekenen en claimen van smartengeld in zijn werk gaat.
Stap 1: Rechtsbijstand
Hoewel het wel mogelijk is om zelf een claim in te dienen voor letselschade, zouden we dat voor een smartengeld claim niet aanraden. Zoals uitgelegd is immateriële schade niet zo gemakkelijk uit te drukken in geld, waardoor er juridische kennis aan te pas komt.
Als de tegenpartij aansprakelijk is, bent u zelf bovendien geen kosten kwijt aan het inschakelen van een advocaat. Wettelijk gezien is de aansprakelijke partij verantwoordelijk voor deze kosten.
Stap 2: Inventarisatie
Samen met u brengen we de schade in kaart. We letten hierbij onder andere op de volgende factoren:
- De aard van het letsel: wat is er gebeurd?
- De ernst van het letsel: hoeveel last heeft u ervan?
- Uw leeftijd en geslacht: dit heeft invloed op uw ervaring als slachtoffer
- Bent u buiten bewustzijn geweest?
- Bent u geopereerd?
- Permanente littekens: hoeveel schade zal zichtbaar blijven?
- Beperkingen: hoeveel last heeft u in uw dagelijks leven van het letsel?
- Pijn: zowel direct na het ongeval als tijdens het herstel en later
- Herstel: hoe lang bent u bezig geweest met het herstellen?
- Kunt u nog werken?
- Kunt u uw hobby’s nog uitvoeren?
We letten altijd op deze factoren, maar het antwoord verschilt sterk per situatie. Waar de één al snel het leven weer oppakt, is de ander voor het leven getraumatiseerd.
Stap 3: Berekening
Het is heel moeilijk om uitspraken te doen over de hoogte van het smartengeld dat u zult ontvangen. We kunnen hier dan ook geen beloftes over doen. Wel kunnen we een berekening maken van het smartengeld bedrag dat u mogelijk uitgekeerd zult krijgen. De claim van het smartengeld doen wij ook voor u. We hebben te maken met de verzekeraar van de tegenpartij. U heeft er zelf in ieder geval weinig omkijken meer naar zodra u de hulp van onze letselschadeadvocaten inschakelt.
Meer weten over het claimen van smartengeld?
Smartengeld claimen kan een ingewikkeld en langdurig proces zijn, maar wij spannen ons in om de meeste zorgen bij u weg te nemen. Wilt u meer weten over rechtsbijstand bij het claimen van smartengeld of heeft u andere juridische vragen? Een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies helpt u graag.
Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen of gaan vrijblijvend met u in gesprek.