U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Dashcam: wat is de regelgeving in Nederland?

Tegenwoordig hebben steeds meer automobilisten een dashcam in hun auto. Een dashcam (ook wel auto camera genoemd) is een videocamera die boven het dashboard van een auto wordt geplaatst, zodat de camera door de voorruit kan filmen. De populariteit van de dashcam is overgewaaid vanuit Rusland. In Rusland is het vanuit verzekeraars verplicht gesteld om een dashcam te gebruiken bij het autorijden, om het aantal fraudegevallen terug te dringen.

Dashcam in Nederland

In Nederland wordt nog niet veel gebruik gemaakt van de dashcam, maar de populariteit stijgt. Het filmen met een dashcam in Nederland is legaal en de beelden mogen op internet worden gezet, indien de kentekenplaten onherkenbaar worden gemaakt.

Daarnaast geldt dat het zicht van de bestuurder van de auto niet mag worden belemmerd door de dashcam en dat de bestuurder er niet door mag worden afgeleid.

Dashcam in het buitenland

In Rusland is het gebruik van de dashcam verplicht gesteld. In andere landen, zoals Oostenrijk, Luxemburg en Portugal, is het verboden om een dashcam te gebruiken. Dit vanwege privacywetgeving omdat tijdens de opname personen kunnen worden geïdentificeerd. Bij het gebruik van een dashcam kun je in deze landen een boete ontvangen.

Weer anders is de regeling in België, hier geeft een verzekeraar bij nieuwe klanten een gratis dashcam. In het Verenigd Koninkrijk geeft een verzekeraar 10% korting op de premie bij het gebruik van een dashcam.

Politie en justitie

De politie en justitie zijn enthousiast over het gebruik van de dashcam, omdat veel opnamen gebruikt kunnen worden als bewijsmateriaal. In juni 2015 reden er al ongeveer 100.000 auto’s met een dashcam rond. Politiewoordvoerder de heer Rob van der Veen zegt hierover: “Als een ongeluk of verkeersmisdrijf wordt gefilmd vanuit een auto, is dat meer dan welkom. Soms zijn de beelden zo overduidelijk dat er voor de overtreder of dader geen ontkomen aan is.”

Bewijsmateriaal

Het gebruik van een dashcam kan een discussie over schuld of onschuld voorkomen. Het is in Nederland mogelijk om de opgenomen beelden van de dashcam te gebruiken, om de schuld of verantwoordelijkheid bij ongevallen te bewijzen. Het middel mag ook in de rechtbank gebruikt worden als bewijsmateriaal. Daarnaast kan de automobilist er bijvoorbeeld ook een verkeersboete mee aanvechten.

De vraag is alleen wel in hoeverre het bewijs te gebruiken is. Het is niet bij iedere dashcam mogelijk om te kijken hoe hard beide partijen hebben gereden ten tijde van het verkeersongeval.

GPS-registratie

Er zijn echter al wel dashcams op de markt die dit wél kunnen registreren. Een dashcam waarbij wel gezien kan worden hoe hard de persoon rijdt is een camera die voorzien is van GPS en een G-sensor. Hierbij worden de GPS-coördinaten vastgelegd en worden de krachten gemeten waar je auto ten tijde van het ongeval mee te maken krijgt.

Het bewijsmateriaal kan natuurlijk ook ongunstig uitpakken. Zo kan bijvoorbeeld de wederpartij de beelden opvragen die in een andere auto zijn gemaakt. Dit is ongunstig als de beelden in het voordeel zijn van de wederpartij. Daarnaast is het zo dat een dashcam alleen alles aan de voorkant filmt en niet aan de zij- en achterkant. Als een bestuurder van achteren wordt aangereden heeft hij niets aan de opnames van de dashcam.

Invloed op de autopremie

Verzekeraars zijn bezig om regelingen te ontwikkelen voor bestuurders die goed rijgedrag vertonen. Het gebruik van een dashcam kan in de toekomst ook van invloed zijn op deze premiekorting. Het gebruiken van een dashcam bespaart verzekeraars namelijk veel werk en zorgt voor het vermijden van meningsverschillen bij de schuldvraag.

Meer weten over aansprakelijkheid na letselschade? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op