De Nederlandse wet maakt het mogelijk om één onderdeel van de letselschadezaak aan de rechter voor te leggen. Voor 1 juli 2010 was het slechts mogelijk om de rechter bij de volledige zaak te betrekken.
Wanneer een van de partijen vasthoudt aan het eigen standpunt kan middels een deelgeschilprocedure de zaak worden vlot getrokken. Volgens de wet kan elk geschil tussen een aansprakelijke partij en een slachtoffer een deelgeschil zijn.
Kosten deelgeschilprocedure
De wetgever heeft ervoor gezorgd dat de redelijke kosten volledig moeten worden vergoed door de aansprakelijke partij. Zelfs wanneer het slachtoffer het geschil verliest, zal de verzekeraar de volledige kosten moeten betalen.
Alleen wanneer sprake is van een percentage eigen schuld of de aansprakelijkheid niet komt vast te staan, zal er geen volledige kostenvergoeding gelden.
Wanneer is een deelgeschil niet mogelijk?
De kantonrechter Nijmegen heeft het verzoek om een deelgeschil afgewezen (14 december 2012, LJN BY7016, W/B.A.S. Groep BV.). Volgens de kantonrechter was het deelgeschil niet mogelijk omdat er nog getuigen of deskundigen moesten worden gehoord.
Bij het inzetten van een deelgeschil is het belangrijk dat het geschil niet te complex is. Er moet één geschil naar voren worden gebracht, zodat duidelijk is waar de rechtbank over moet beslissen.
Deelgeschil bij letselschade
Wanneer een advocaat van Utrecht Letselschade Advies geconfronteerd wordt met een slepende letselschadezaak overweegt hij de mogelijkheid voor een deelgeschilprocedure. Ook door het voornemen een procedure te starten, is de verzekeraar vaak bereid te overleggen.
Het inzetten van de deelgeschilprocedure is in de praktijk zeer bruikbaar. Na de rechterlijke beslissing kunnen partijen weer snel met elkaar om de onderhandelingstafel.
Meer informatie
Heeft u vragen over een deelgeschilprocedure voor letselschade? Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.