De Sint Maartenskliniek heeft op 4 december 2015 voor het eerst een gemotoriseerd exoskelet aan een dwarslaesiepatiënt beschikbaar gesteld. De patiënt mag dit ‘robotpak’ thuis gebruiken en kan hierdoor weer zelfstandig staan en lopen.
Een filmpje van het exoskelet is te bekijken op de website van de NOS.
Het exoskelet
Dwarslaesiepatiënten kunnen door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, door middel van het exoskelet zelfstandig lopen. Het exoskelet bestaat uit een stelsel van buizen en braces dat over de kleren wordt gedragen. In het pak zitten elektrische motoren welke met behulp van een computer worden aangestuurd. De elektronica reageert op impulsen van de rompspieren.
Voordelen robotpak
Ilse van Nes is revalidatiearts en coördinator van het onderzoek bij de Sint Maartenskliniek, geeft aan dat het exoskelet een aantal voordelen met zich meebrengt:
- Dwarslaesiepatiënten kunnen weer (trap)lopen;
- Dwarslaesiepatiënten kunnen toegang krijgen tot een gebouw wat rolstoel-onvriendelijk is;
- Het lopen met het exoskelet draagt bij aan de algehele fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van de dwarslaesie (zoals bijvoorbeeld blaas- en darmproblematiek);
- Dwarslaesiepatiënten hebben waarschijnlijk minder zorg nodig;
- Sociale contacten worden verbeterd;
- Dwarslaesiepatiënten kunnen het exoskelet zelfstandig aantrekken.
Onderzoek
Het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek wil met het exoskelet onderzoeken in hoeverre het pak in de dagelijkse praktijk kan worden gebruikt door iemand met een dwarslaesie. Het onderzoek zal twee jaar duren en tientallen patiënten zullen het robotpak thuis mogen testen voor een periode van twee weken.
Bron en foto: Maartenskliniek