U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Gaat het Nederlandse pensioenstelsel veranderen?

Vanaf april 2015 mogen Engelsen hun gehele gespaarde pensioen op 55-jarige leeftijd opnemen. Ze kunnen er dan voor kiezen om het geld dat ze vanaf het begin van hun werkzaam leven hebben gespaard, in een keer op te nemen. Het geld kunnen ze naar eigen inzicht uitgeven. Ze hoeven het niet voor hun pensioen aan te wenden of voor iets duurzaams, zoals het aflossen van de hypotheek op hun huis, maar ze kunnen er gewoon iets leuks voor kopen. Zelfs een Astin Martin sportwagen. Het nadeel van de regeling is dat ze na hun pensionering alleen nog maar het karige overheidspensioen ontvangen. Die uitkering is geen vetpot.

Het Nederlandse pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel staat in de top drie van de wereld (na Denemarken en Australië). In tegenstelling tot andere landen hebben Nederlandse werknemers nauwelijks tot geen zeggenschap over hun gespaarde pensioen. Ze kunnen er pas wat mee als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. En ook dan zijn de mogelijkheden zeer beperkt.

Verder kennen we in Nederland de verplichte pensioenopbouw voor werknemers, geregeld in de cao’s. Zodoende hebben we een enorme hoeveelheid pensioengeld in voorraad: een bedrag van ruim 1.100 miljard (die moet renderen om de pensioenen te kunnen betalen).

Gaat het pensioenstelsel veranderen?

Er gaan stemmen op om ook in Nederland een deel van het opgebouwde pensioengeld op te kunnen nemen. In andere landen is dat heel gewoon en soms kan dat zelfs bij het wisselen van baan. Vaak wordt de opname gekoppeld aan een duurzame besteding zoals het aflossen van de hypotheek of voor het aanwenden van scholing. Toch is er veel voor te zeggen om bijvoorbeeld 15% van het gespaarde deel geheel naar eigen keuze aan te mogen wenden, vanaf bijvoorbeeld 55 jaar. Het zou de economie ten goede komen. Omdat het maar om een deel van het gespaarde pensioen gaat, is het risico dat men na pensionering in de financiële problemen komt, niet aanwezig. Er resteert immers nog 85% van het pensioen.

Wilt u meer informatie over uw pensioenregeling? Neem dan contact op met Utrecht Letselschade Advies.

Bron: NRC 12.06.15


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op