U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Letselschade berekenen: hoe werkt het?

Bent u slachtoffer van bijvoorbeeld een verkeers– of bedrijfsongeval en hebt u hierbij letsel opgelopen? Dan hebt u recht u op een schadevergoeding. Maar hoe wordt de letselschade berekend?

Berekening letselschade

Geen enkele letselschadezaak is hetzelfde. Het berekenen van letselschade kan daarom een complexe taak zijn. Bij het bepalen van de schade wordt namelijk gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van het slachtoffer.

Een enkelbreuk heeft bijvoorbeeld een andere impact op een slachtoffer met een kantoorbaan dan op bijvoorbeeld een tuinier of een kapper.

Zaken die meetellen in het berekenen van de letselschadevergoeding zijn bijvoorbeeld:

  • de ernst van het letsel,
  • de leeftijd van het slachtoffer,
  • de (verwachte) duur van het herstel,
  • de (blijvende) impact van het letsel,
  • en de impact op de carrière en het privéleven van het slachtoffer.

Hoe wordt letselschade berekend?

Bij letselschade denken de meeste slachtoffers aan smartengeld, maar u heeft recht op méér dan alleen smartengeld.

Een vergoeding voor letselschade bestaat uit twee onderdelen, namelijk een vergoeding voor:

  • immateriële schade, en
  • materiele schade

Met smartengeld wordt enkel de vergoeding bedoeld voor immateriële schade: het leed en de gederfde levensvreugde waar het ongeval voor heeft gezorgd.

Maar u heeft ook zeker recht op een vergoeding voor materiële schade. U heeft wellicht kapotte kleding door uw ongeval of u heeft ineens hulpmiddelen zoals krukken nodig.

Voor alle schade die u oploopt wordt opgenomen in een schadestaat: een lijst met alle schadeposten die op u van toepassing zijn.

Het berekenen van letselschade is erg complex. Het is daarom altijd verstandig om juridisch advies in te winnen.

Bepalen van schadeposten bij letselschade

De totale vergoeding voor de letselschade bestaat uit heel veel verschillende schadeposten. Hiervoor wordt per situatie gekeken naar wat u voor uw letselschade nog wel kon en daarna niet meer. Denk dan aan de volgende situaties:

  • U kunt niet meer werken of slechts gedeeltelijk en uw inkomen is hierdoor gedaald. Dan moet de verzekeraar ook het inkomensverlies vergoeden. Deze schadepost kan hoog oplopen als u blijvend beperkt bent en uw werk ook in de toekomst niet meer kunt uitvoeren.
  • U heeft veel medische kosten en extra reiskosten moeten maken door uw letsel. U heeft recht op een vergoeding van deze kosten.
  • U bent niet in staat om het huishouden te doen. Hiervoor heeft u recht op een vergoeding voor huishoudelijke hulp, ook als een familielid of kennis u gratis helpt.
  • U heeft bijvoorbeeld een blijvende herinnering opgelopen aan uw letsel, zoals een litteken. Ook hiervoor ontvangt u een vergoeding, namelijk smartengeld.

Schadeposten kunnen vaak behoorlijk uiteenlopen. Er zijn vaak nog meer schadeposten dan u denkt. Het is daarom altijd goed om een letselschadeadvocaat in te schakelen voor advies.

Een letselschadeadvocaat kost u helemaal niets! Wist u dat ook de kosten voor een letselschadeadvocaat vergoed moeten worden door de aansprakelijke partij? Laat u dus altijd helpen door een letselschadeadvocaat.

Situatie voor en na het ongeval

De hoogte van uw schadevergoeding hangt af van de gevolgen die het ongeval voor u persoonlijk heeft gehad. Dit kan dus voor iedereen anders zijn.

De verzekeraar moet een vergelijking maken tussen uw situatie vóór en na het ongeval. Er is dus geen ‘vaste letselschadevergoeding’ die u krijgt bij een bepaald soort letsel.

Voorbeeldberekening letselschade

Het bepalen van de schadeposten bij letselschade is per zaak verschillend. Elke zaak is anders. Het is daarom lastig om een algemeen voorbeeld te geven.

Vanzelfsprekend heeft een slachtoffer met zwaar blijvend letsel te maken met andere schadeposten dan een slachtoffer met enkel wat schrammen en blauwe plekken.

Zeker bij ernstig letsel bent u afhankelijk van (medische) specialisten om een voorspelling te geven van de (toekomstige) schade.

Wilt u een indicatie weten van uw letselschadevergoeding? Neem dan contact met ons op, zodat we uw zaak kunnen onderzoeken. We sturen u dan een voorlopige berekening van uw schade op.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Het is raadzaam dat u een letselschadeadvocaat inschakelt, die precies weet op welke schadevergoeding u recht heeft.

Neem vrijblijvend contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij zorgen ervoor dat u een maximale schadevergoeding ontvangt.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op