U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Immateriële schade: wat u moet weten

Wanneer u te maken krijgt met schade door een ongeval, zijn er verschillende soorten schade die u kunt oplopen. Materiële schade omvat tastbare verliezen zoals beschadigde eigendommen of medische kosten. Immateriële schade omvat emotionele en mentale schade, zoals pijn, verdriet of verminderde levensvreugde. Voor beide soorten schade kunt u recht hebben op een vergoeding. Deze blog richt zich op immateriële schade en wat u hierover moet weten.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is de emotionele schade die ontstaat door een ongeval. Voorbeelden zijn pijn, verdriet en verlies van levensvreugde. Deze schade wordt vergoed en wordt smartengeld genoemd.

Voorbeelden van immateriële schade

Immateriële schade kan verschillende vormen aannemen:

  • Zichtbare littekens
  • Verdriet door lichamelijke beperkingen
  • Angst na een ongeval
  • Gevoelens van eenzaamheid
  • Verminderde werkprestaties door psychische klachten
  • Beperkingen in dagelijkse activieteiten zoals sporten, hobby’s en sociale activiteiten

Richtlijnen mentale schade

U krijgt niet zomaar een vergoeding voor mentale schade. Er moet een duidelijk verband zijn tussen uw klachten en het ongeval. Dit betekent dat u moet kunnen aantonen dat uw psychische problemen rechtstreeks voortkomen uit het incident. Bewijs hiervoor kan bestaan uit medische rapporten, getuigenverklaringen, expertiserapporten en eventueel andere relevante documentatie.

Raadpleeg bij psychische klachten altijd een arts en/of een psycholoog. Een medisch professional kan niet alleen uw klachten bevestigen en documenteren, maar ook een behandelplan opstellen om u te helpen herstellen. Dit medische bewijs is essentieel bij het indienen van een claim voor immateriële schade. Zonder deze medische bevestiging is het veel moeilijker om een vergoeding te krijgen. Daarnaast kan een arts u doorverwijzen naar specialisten die u verder kunnen helpen met uw mentale herstel.

Shockschade en affectieschade

Naast eigen (persoonlijke) schade kunnen naasten ook recht hebben op een vergoeding voor shockschade of affectieschade. Dit geldt voor naasten die psychische schade oplopen door het zien of ervaren van het ongeval.

Smartengeld

De hoogte van het smartengeld hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van uw geestelijke en emotionele schade, de impact op uw dagelijks leven en eerdere uitspraken van de rechter. Dit kan variëren van de intensiteit van de pijn en het verdriet dat u ervaart, tot de mate waarin uw levenskwaliteit is verminderd. Bij de beoordeling van de hoogte van het smartengeld wordt er ook gekeken naar vergelijkbare gevallen in de rechtspraak, om zo tot een eerlijke en redelijke compensatie te komen.

Wettelijke basis

De regelgeving omtrent de immateriële schadevergoeding is vastgelegd in Artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt onder welke omstandigheden u recht heeft op een vergoeding voor immateriële schade. U kunt een vergoeding krijgen als:

  1. De schade het gevolg is van het opzettelijk toebrengen van letsel of een aantasting van uw eer en goede naam.
  2. De schade is veroorzaakt door een gebeurtenis die tot lichamelijk letsel heeft geleid, waardoor u in uw persoon bent aangetast.
  3. De schade is ontstaan doordat u op een andere manier ernstig in uw persoon bent aangetast.

Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat slachtoffers van geestelijke en emotionele schade, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeval, recht hebben op een passende compensatie. Het is van belang om juridische stappen te ondernemen en bewijs te verzamelen om uw claim te ondersteunen.

Hoe lang duurt het voordat ik een vergoeding ontvang?

De duur van het proces kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de medewerking van betrokken partijen. Het kan enkele maanden tot enkele jaren duren voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

Wat moet ik doen als mijn claim wordt afgewezen?

Als uw claim wordt afgewezen, kunt u in beroep gaan. Het is verstandig om hierbij juridisch advies in te winnen om de kans op succes te vergroten.

Juridische hulp bij materiële schade?

Neem dan contact op ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en deskundig juridisch advies. Wij staan klaar om u te helpen bij al uw vragen en zorgen over immateriële schade en smartengeld.                             


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op