Wanneer je door een ongeval of ziekte tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt, kan dit leiden tot inkomstenderving of loonderving. Maar wat betekenen deze termen precies, hoe verschillen ze van elkaar, en hoe kun je schade claimen? In dit artikel gaan we dieper in op de wettelijke aspecten, de verschillende vormen van schade en de manieren waarop je compensatie kunt verkrijgen.
Wat is inkomstenderving?
Inkomensderving verwijst naar het verlies van inkomsten uit verschillende bronnen. Dit kan betrekking hebben op het loon dat je normaal gesproken zou verdienen, maar ook op inkomsten uit een eigen onderneming, investeringen of andere bronnen. Inkomensderving ontstaat vaak als gevolg van een letselschade waarbij je voor een bepaalde periode niet in staat bent te werken. Voor veel mensen is het van belang om te weten wat inkomstenderving inhoudt en hoe dit verschilt van loonderving.
Wat is loonderving?
Loonderving is een specifieke vorm van inkomstenderving waarbij alleen het verloren loon wordt meegenomen. Dit betekent dat werknemers die door een ongeval of ziekte hun werk (tijdelijk) niet kunnen uitvoeren, hun salaris mislopen. Loonschade kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van hoe lang je niet kunt werken. Het is belangrijk te begrijpen hoe deze schade kan worden berekend en geclaimd.
Volgens artikel 6:95 van het Burgerlijk Wetboek (BW) moet de aansprakelijke partij de vermogensschade van het slachtoffer vergoeden. Dit omvat zowel de directe materiële schade (zoals kleding- of autoschade) als loonderving. Daarnaast kan de rechter op grond van artikel 6:97 BW de schade begroten op een manier die past bij de aard van de schade, zelfs als de omvang ervan niet nauwkeurig kan worden vastgesteld.
Hoe wordt loonderving na letselschade beoordeeld?
Bij loonderving wordt de feitelijke (inkomens)situatie na het ongeval vergeleken met de hypothetische situatie zonder ongeval. Het slachtoffer moet bewijzen wat de omvang van de loonderving is. Dit kan een uitdaging zijn omdat het toekomstige verdienvermogen vaak onzeker is. Bij het bepalen van het hypothetische inkomen kijkt de rechter naar verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand, familie- en demografische gegevens, schoolresultaten, bedrijfsresultaten en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Statistische gegevens kunnen hierbij een rol spelen. Omdat de veroorzaker van het ongeval de benadeelde de kans heeft ontnomen om zekerheid te verschaffen over wat er zou zijn gebeurd in de hypothetische situatie, worden er geen strenge eisen gesteld aan het slachtoffer met betrekking tot het bewijs van loonschade of verlies van verdienvermogen.
Schadebeperkingsplicht
Als slachtoffer heb je wel een schadebeperkingsplicht. Dit betekent dat je er alles aan moet doen om je verlies te beperken door bijvoorbeeld alternatieve werkzaamheden te zoeken of ander werk te accepteren. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot een lagere schadevergoeding. Een rechter kan namelijk een korting toepassen op de vergoeding als blijkt dat je kansen hebt gemist om alsnog inkomen te genereren.
Derving van inkomsten en verlies van verdienvermogen
Naast loonderving kan er ook sprake zijn van bredere derving van inkomsten, zoals inkomsten uit een eigen bedrijf of andere inkomstenbronnen. Het verlies aan verdienvermogen kan voor zelfstandigen bijzonder ingrijpend zijn, omdat hun inkomen vaak direct verbonden is aan hun eigen prestaties. Dit verlies kan op lange termijn aanzienlijke gevolgen hebben voor hun financiële situatie.
Wat is vermogensschade?
Als je te maken hebt met inkomstenderving of loonschade door een ongeval, is het cruciaal om deze verliezen goed in kaart te brengen. Vaak heb je recht op een schadevergoeding die je kunt claimen. Vooral in het geval van inkomstenderving is het belangrijk om een berekening te maken van wat je normaal gesproken zou verdienen en dit mee te nemen in je claim.
Bij het claimen van loonschade of het inschakelen van een advocaat loonschade kan het nuttig zijn om juridisch advies in te winnen. Dit helpt bij het onderbouwen van je zaak en het verkrijgen van een eerlijke schadevergoeding. Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij adviseren u graag vrijblijvend over uw specifieke situatie. Bovendien is een eerste kennismakingsgesprek bij ons altijd gratis.