Een mede-eigenaar van een bloemenkwekerij komt tijdens het versnipperen van takken hout met zijn hand in een houtversnipperaar en raakt daarbij ernstig gewond. Hij raakt arbeidsongeschikt en doet een beroep op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Roekeloos handelen
De verzekeraar stelt dat de mede-eigenaar roekeloos heeft gehandeld, omdat hij de veiligheidsvoorschriften niet in acht heeft genomen en zijn hand te dicht bij de (messen van) de versnipperaar heeft gebracht. Daarom bestaat volgens de verzekeraar geen recht op uitkering.
Het geschil
De mede-eigenaar vordert een verklaring voor recht dat de schade niet is ontstaan door roekeloosheid en dat de schade valt onder de dekking van de afgesloten polis.
Oordeel rechtbank
Het criterium roekeloosheid wordt in de parlementaire geschiedenis als volgt uitgelegd: ‘een in laakbaarheid aan opzet grenzende vorm van schuld’. Om te toetsen of er sprake is van roekeloosheid zijn alle omstandigheden van het geval en met name de toedracht van het ongeval van belang.
In deze zaak wilde de mede-eigenaar een ophoping van afvalmateriaal wegslaan, waardoor hij dichter bij het mechanisme kwam dan zijn bedoeling was. Tevens is het mogelijk dat de nieuwe bril waar hij kennelijk nog aan moest wennen een rol heeft gespeeld.
Er was daarom sprake van een inschattingsfout voor wat betreft de afstand tot het mechanisme.
Conclusie
De rechtbank komt – gelet op voornoemde omstandigheden – tot de conclusie dat er weliswaar sprake is van zeer onverstandig handelen, maar dat er geen sprake is van roekeloosheid. De mede-eigenaar heeft ‘simpelweg een ernstige inschattingsfout gemaakt’.
De rechtbank verklaart daarom voor recht dat de schade van de mede-eigenaar niet is ontstaan door roekeloosheid en deze schade valt onder de dekking van de afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Meer informatie over een arbeidsongeval en de afwikkeling met de verzekeraar? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.
Rechtbank Oost-Brabant, 20 januari 2016, ECLI:NL:RBOBR:2016:230