Hoewel het openbaar vervoer over het algemeen een van de veiligste manieren van reizen is, kan een ongeluk met het OV natuurlijk niet worden uitgesloten. Dagelijks nemen meer dan een miljoen mensen in Nederland de bus, trein, taxi of tram om bij hun plaats van bestemming te komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er elke dag mensen letsel oplopen tijdens hun reis met het openbaar vervoer. Zo ook tijdens de reis met de trein. Meestal gaat het om kleine ongelukken met lichte letselschade. Soms gaat het om grote treinongelukken met ernstige letsels tot gevolg.
Wie is er aansprakelijk bij letselschade door een treinongeluk? En hoe kunt u schade claimen als u door een treinongeval lichamelijk en/of geestelijk letsel heeft opgelopen? We vertellen het u graag in deze blog.
Aansprakelijkheid bij treinongeluk
Letselschade door een treinongeluk kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt een treinongeluk veroorzaakt door een fout van de machinist, door een botsing of door een ontsporing.
De vervoerder heeft een zogenaamde zorgplicht om u veilig naar de plaats van bestemming te brengen. Zodra u een treinkaartje koopt, heeft u dus het recht op een veilige reis van A naar B. Als u letselschade oploopt door een treinongeluk kunt u het vervoersbedrijf daarom aansprakelijk stellen.
Schade claimen bij vervoersbedrijf
Als u letselschade heeft opgelopen door een treinongeluk, dient u het vervoersbedrijf schriftelijk aansprakelijk te stellen. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van 3 jaar. Hoewel u behoorlijk wat tijd heeft om het vervoersbedrijf aansprakelijk te stellen, is het van belang dat u het ongeval binnen drie maanden bij de vervoerder meldt. Als u dat niet doet, kan uw recht op schadevergoeding vervallen. Het beste kunt u de melding schriftelijk, per aangetekende post, doen. Daarmee kunt u bewijzen dat u de melding tijdig heeft gedaan.
Als het vervoersbedrijf zijn aansprakelijkheid erkent, is het zaak om uw schade vast te stellen en te onderbouwen. Het berekenen van letselschade is echter behoorlijk complex en kunt u daarom het beste overlaten aan een letselschadespecialist. Door het inschakelen van een letselschade advocaat heeft u hier geen omkijken naar en wordt het claimen van de schade volledig uit uw handen genomen.
Verzamel bij letselschade altijd bewijsmateriaal
Hoewel een letselschadeadvocaat veel werk voor u uit handen kan nemen, dient u wel zelf zo snel mogelijk na het ongeluk bewijsmateriaal te verzamelen.
Maak indien mogelijk bijvoorbeeld foto’s van het ongeluk en vraag om contactgegevens van eventuele getuigen. Indien de situatie het toelaat, zorg er dan voor dat u melding maakt van uw letsel bij de conducteur en vraag of hij hiervan een notitie wil maken. Bewaar zorgvuldig alle gegevens van de reis en het ongeval.
Probeer bij serieuze verwondingen altijd zo snel mogelijk na het ongeval een bezoek te brengen aan een arts. Deze kan dan in het medisch dossier vastleggen dat uw letsel veroorzaakt is door het treinongeval.
Wat als aansprakelijkheid niet wordt erkend?
Soms wil het vervoersbedrijf de aansprakelijkheid niet erkennen. Bijvoorbeeld omdat de vervoerder vindt dat het ongeluk, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, niet voorkomen had kunnen worden. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat zal er dan alles aan doen om, eventueel via de rechter, uw letselschade toch vergoed te krijgen.
Letselschadeadvocaat Utrecht
Heeft u letsel opgelopen in de trein en wilt u het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen? Een gespecialiseerde letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies staat u graag bij. Neem contact op voor een kennismakingsgesprek of meer informatie.