Er vinden regelmatig ongelukken met letselschade plaats in het zwembad. Denk aan ongevallen bij glijbanen en de kans op verdrinking. Een dagje naar het zwembad moet een leuk uitje zijn, maar brengt dus ook risico’s met zich mee, zoals letsel.
Wie is er dan aansprakelijk voor ongevallen in een zwembad?
Voorzorgsmaatregelen zwembad
Een zwembad dient zich aan strenge wettelijke voorzorgsmaatregelen en voorschriften te houden. Zo moet er te allen tijde een badmeester aanwezig zijn die toezicht houdt op het zwembad en dienen de glijbanen en andere watertoestellen te voldoen aan strenge eisen om de veiligheid van de toestellen te garanderen.
De glijbanen moeten daarnaast periodiek gekeurd worden door een keuringsbureau.
Wanneer is een zwembad aansprakelijk?
Ondanks dat het zwembad zich dient te houden aan strenge voorzorgsmaatregelen en wettelijke veiligheidseisen, gaat het soms mis.
Een zwembad in Ede moest gesloten worden, omdat bleek dat de glijbaan niet voldeed aan de veiligheidseisen. In vijftien dagen gebeurden er 10 ongelukken. Ook in andere zwembaden in Nederland zijn glijbanen afgekeurd nadat er ongevallen in plaatsvonden.
Als er een ongeluk gebeurt dat veroorzaakt is door gebrekkig toezicht van de badmeester, of door onvoldoende onderhoud aan het zwembad/ de glijbanen, dan kan het zwembad aansprakelijk worden gehouden.
Hoe zit het met eigen schuld in het zwembad?
In een zwembad komen veel jonge kinderen en dien je als bezoeker zelf ook bepaalde veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zo brengt het rennen over een gladde vloer of op een gevaarlijke manier van een glijbaan afdalen risico’s met zich mee. Er kan dan sprake zijn van eigen schuld.
Daarnaast is het mogelijk dat u letsel oploopt door een andere bezoeker van het zwembad die tegen u aanbotst op de glijbaan of een val veroorzaakt. Mogelijk is deze bezoeker dan aansprakelijk en niet het zwembad.
Als er letselschade ontstaat door roekeloos gedrag van een zwembadbezoeker, hangt het geheel van de situatie af of een zwembad aansprakelijk gehouden kan worden. Een zwembad dient natuurlijk zelf ook rekening te houden met het gedrag van kinderen en hier extra toezicht op te houden. Vandaar dat in sommige situaties waar sprake is van onvoorzichtig gedrag van een zwembadbezoeker, het zwembad nog steeds aansprakelijk is voor de letselschade die hieruit ontstaat.
Gedeelde aansprakelijkheid
Ook is het mogelijk dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Zo werd een zwembadbeheerder in 2011 voor 75% aansprakelijk bevonden, nadat een jongen onder invloed van alcohol op een niet toegestane wijze van de glijbaan afging en hierdoor een dwarslaesie opliep. Ondanks dat er sprake was van eigen schuld, had de zwembadbeheerder volgens de rechtbank beter toezicht moeten houden.
Juridische hulp bij een ongeval in het zwembad
Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in het zwembad? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak.
Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.