Wanneer u letsel heeft opgelopen en op zoek bent naar hulp, kunt u bij veel verschillende partijen terecht. Utrecht Letselschade Advies staat u graag bij in het zoeken naar de juiste bijstand. In deze blog lichten we u toe wat het verschil is tussen een letselschade expert en een letselschadeadvocaat.
Specialist of advocaat?
In eerste instantie lijkt er voor u wellicht weinig te verschillen. Ja, de titel is anders, maar een expert of specialist zou u toch net zo goed kunnen adviseren als een advocaat? En waarom zou u een advocaat nodig hebben, als er juridische adviesbureaus bestaan die u zonder tussenkomst van een advocaat ook helpen? Toch is er een wezenlijk verschil, en heeft u in bepaalde gevallen zeker de hulp van een letselschadeadvocaat nodig.
Verschil tussen specialist of advocaat
Er zijn diverse verschillen tussen een letselschadespecialist en een letselschadeadvocaat. Te beginnen met de titel zelf: letselschadespecialist is eigenlijk geen titel. Het is geen beschermde naam, dus iedereen mag zich letselschadespecialist noemen.
Uw tandarts, uw makelaar, uw financieel adviseur of uw loodgieter: iedereen mag zich betitelen als een letselschadespecialist en een letselschadekantoor oprichten. U weet dus niet zeker dat iemand die zich specialist noemt ook daadwerkelijk een specialist is.
Wat is een letselschadeadvocaat?
Een advocaat heeft een vierjarige universitaire studie gevolgd en een driejarige beroepsopleiding advocatuur volbracht voordat hij advocaat werd. Een letselschadeadvocaat heeft daaropvolgend een specialistenopleiding Personenschade gevolgd. Hiervoor moet hij minstens 5 jaar het beroep van advocaat uitoefenen.
Elke advocaat werkt onder toezicht van de Orde van Advocaten. Dit houdt in dat een advocaat via de Orde aan te spreken is op zijn functioneren. Als een advocaat niet goed gehandeld heeft, is het mogelijk dat de Orde de advocaat uit zijn functie zet. Deze persoon mag zich dan geen advocaat meer noemen.
Wat is een letselschadespecialist?
Een letselschadespecialist kan eigenlijk iedereen zijn. Natuurlijk werken op letselschadebureaus veelal gespecialiseerde medewerkers met bijvoorbeeld een juridische achtergrond. Maar, in theorie kan iedereen zich letselschadespecialist noemen.
Een specialist kan u adviseren, helpen met het opstellen van een claim bij de tegenpartij of u helpen bij het verzamelen van bewijs.
Toch heeft een specialist nooit zo veel invloed en mogelijkheden als een advocaat, doordat hij niet naar de rechter kan. Alleen een advocaat kan uw zaak voorleggen aan een rechter. Hoewel dit in de praktijk bij letselschade niet vaak gebeurt, kan deze mogelijkheid wel worden ingezet om druk uit te oefenen op de verzekeraar.
Waarom een letselschadeadvocaat nodig?
Een specialist kan u misschien advies geven, maar heeft niet de mogelijkheid om naar de rechter te gaan of hiermee te “dreigen” bij de wederpartij. De ervaring leert dat verzekeraars de letselschadezaak serieuzer nemen op het moment dat er een advocaat bij is betrokken. Als slachtoffer heeft u het recht om een advocaat in te schakelen. In de wet is namelijk bepaald dat de aansprakelijke tegenpartij de advocaatkosten moet vergoeden.
Bijstand door een arbeidsrechtadvocaat
Wilt u bijgestaan worden door een letselschadeadvocaat, of wilt u enkel weten wat een advocaat voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Vanuit Utrecht staan wij slachtoffers in heel Nederland bij in letselschadezaken.