In de media is de camouflageverf die het kankerverwekkende chroom-6 bevat veel onder de aandacht geweest. Deze verf is speciaal ontwikkeld om legervoertuigen zo ondoordringbaar mogelijk te maken voor aanvallen met chemische wapens en om de voertuigen te beschermen tegen onder andere corrosie. De verf is volgens deskundigen zelfs gevaarlijker dan asbest.
Meldpunt chroom-6 oud-personeelsleden
Inmiddels hebben 900 oud-personeelsleden zich gemeld bij een meldpunt voor chroom-6. Het gaat hierbij om medewerkers van vijf voormalige NAVO-depots, de luchtmacht en de marine. Bij oud-personeelsleden zijn er verschillende soorten kanker geconstateerd. Ook hebben veel slachtoffers auto-immuunziekten, en last van uitvallende nagels en afbrokkelende tanden.
Klachten in 1989
Na klachten van personeel was de Bedrijfsgezondheidsdienst in 1989 afgereisd naar een depot in Vriezenveen. De dienst constateerde toen al dat adequate afzuiging, een veilige plek om verf te mengen en een plek om verfafval op te bergen ontbraken. Na deze constatering heeft de dienst het management van het depot gewezen op de regels omtrent het verwerken van de kankerverwekkende chroom-6 camouflageverf.
Na een bezoek van de arbeidsinspectie, vier jaar later, bleek dat er nog niet veel verbeterd was. Een arbospecialist heeft toen een rapport over de arbeidsomstandigheden geschreven dat voor veel opschudding zorgde bij het management van de depots.
Tot op heden wordt er bij Defensie nog met camouflageverf die het kankerverwekkende chroom-6 bevat gewerkt. Volgens minister Hennis-Plasschaert is het een noodzakelijk middel om corrosie tegen te gaan en hierdoor te voldoen aan de luchtwaardigheidseisen.
Letselschade advocatenkantoor
Wilt u meer weten over chroom-6? Wij vertellen u welke stappen u kunt ondernemen in een vrijblijvend gesprek. Een advocaat letselschade van Utrecht Letselschade Advies heeft veel ervaring in het behandelen van soortgelijke zaken waarbij defensie betrokken is.