Een ongeval in de bouw zit in een klein hoekje. Deze beroepen vallen onder een gevaarlijkere categorie, doordat werknemers werken met gevaarlijke stoffen, zware machines of op hoogte. Bijna 200 duizend werknemers rapporteerden in 2021 slachtoffer te zijn van een of meerdere bedrijfsongevallen, zo meldt het CBS.
Hoe zit het met letselschadevergoeding na een ongeluk in de bouw? Wie is aansprakelijk als de werknemer letselschade oploopt?
Wanneer is de werkgever aansprakelijk bij ongeval in de bouw?
Als u te maken krijgt met een ongeval in de bouw, dan kunt u in de meeste gevallen uw werkgever met succes aansprakelijk stellen. Ook als u bent ingehuurd als zzp’er is de opdrachtgever meestal aansprakelijk bij een ongeluk. Op de werkgever rust namelijk een zorgplicht die dient ter bescherming van de werknemer.
Een werkgever zal niet snel kunnen aantonen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht. Dit betekent dat de werkgever alleen onder diens aansprakelijkheid uit kan komen, als er sprake is van opzettelijk handelen of van bewuste roekeloosheid door de medewerker.
Werkgever aansprakelijk stellen
Als de werkgever aansprakelijk is, heeft u recht op een schadevergoeding bij letsel. Hiervoor dient u de werkgever wel eerst aansprakelijk te stellen en de aansprakelijkheid te onderbouwen.
Na een ongeluk in de bouw is het dus belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen.
U kunt hierbij denken aan:
- Foto’s
- Getuigen
- Medisch rapport
Schadevergoeding ongeluk in de bouw
Als u slachtoffer bent van een ongeval in de bouw kunt u te maken krijgen met vele schadeposten. Voorbeelden van schadeposten zijn:
- Medische kosten
- Verlies aan inkomen
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Smartengeld
Het in kaart brengen van alle schadeposten is complex en vereist kennis en ervaring. Daarom is het inschakelen van een gespecialiseerde letselschadeadvocaat een verstandige keuze.
Zzp’er in de bouw
Als zzp’er in de bouw bent u extra kwetsbaar. Op het moment dat u letselschade oploopt door een ongeval, heeft dat grote gevolgen voor de continuïteit van uw bedrijf. Het werk blijft liggen, de kosten lopen door en uw klanten moeten wachten. Het is daarom verstandig om als zzp’er altijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten.
Lees ook: Zelfstandig ondernemer en letselschade.
Door het nieuwe pensioenakkoord zijn alle zzp’ers straks verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Juridische hulp bij een ongeval in de bouw
Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval in de bouw? Neem dan contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies.
Wij helpen u bij de gehele afwikkeling van de letselschadezaak. Lees meer over onze dienstverlening op onze pagina: Letselschade door arbeidsongeval en beroepsziekte.
Neem contact op voor een kennismaking. Het eerste kennismakingsgesprek is bij Utrecht Letselschade Advies altijd gratis.