Maaltijdbezorgers schieten op scooters of e-bikes door de stad. Dit levert soms gevaarlijke situaties op, zowel voor de koerier als voor diens omgeving. In dit artikel behandelen we de uitspraak van de rechter in een zaak van een pizzabezorger tegen de Gemeente Amsterdam.
Maaltijdbezorger botst met betonblok
Een pizzakoerier op een bromfiets in Amsterdam onderweg naar een adres om een bestelling af te leveren. De pizzakoerier moet bij een woning zijn waarbij de rechter weghelft van de straat is opgebroken. Om toch zijn weg te kunnen vervolgen, besluit de pizzakoerier om over de linker weghelft te rijden met een snelheid van 45 km/uur.
Op dat moment liggen daar twee onverlichte betonblokken op de weg die door de gemeente Amsterdam midden op de rijbaan zijn geplaatst. Door de onverlichte obstakels is de pizzakoerier tegen de betonblokken gereden waardoor hij ten val is gekomen. Hij heeft daarbij zijn beiden polsen en zijn duim gebroken. Hij heeft langdurig gerevalideerd waardoor hij studievertraging heeft opgelopen.
Ongeval bij werkzaamheden: gemeente aansprakelijk?
Het slachtoffer stelt de Gemeente Amsterdam aansprakelijk voor de schade als gevolg van de onveilige wegsituatie aangezien de betonblokken onverlicht waren. Ook waren er geen waarschuwingsborden geplaatst of andere maatregelen getroffen om het verkeer te waarschuwen voor de op het wegdek aanwezige betonblokken.
De gemeente erkent aansprakelijkheid maar beroept zich daarbij op een percentage eigen schuld aan de zijde van het slachtoffer.
Vordering
Het slachtoffer verzoekt de rechter in een deelgeschilprocedure om voor recht te verklaren dat de gemeente Amsterdam volledig aansprakelijk is voor de door verzoeker geleden en nog te lijden schade als gevolg van het ongeval.
Deelgeschil
De gemeente stelt zich op het standpunt dat er sprake is van 25% eigen schuld van de pizzakoerier op grond van artikel 6:101 Burgerlijk Wetboek.
- De gemeente verwijst daarbij naar het proces-verbaal van de politie waaruit blijkt dat de pizzakoerier 15 km per uur te hard reed.
- Daarnaast reed hij op een weggedeelte waar hij niet mocht rijden. Er was een bord geplaatst waarop stond dat het desbetreffende weggedeelte gesloten was voor bestuurders.
- Bovendien stellen zij dat het overduidelijk was dat de straat waar de pizzakoerier ten val kwam, werkterrein was en niet voor verkeer toegankelijk was.
Beoordeling
De rechter oordeelt dat het niet onbegrijpelijk is dat de koerier de linker weghelft gebruik heeft ondanks dat er aan het begin van de straat een bord stond, omdat de koerier nu eenmaal in die straat moest zijn om de bestelling af te leveren.
Aangezien de koerier wel te hard reed, komt de rechter tot een causaliteitsverdeling van 50-50%. Op grond van de billijkheid – de aard en de ernst van het letsel en de gevolgen voor de toekomst – acht de rechter de Gemeente Amsterdam voor 75% aansprakelijk en is er sprake van 25% eigen schuld aan de zijde van de pizzakoerier.
ECLI:NL:RBAMS:2017:1475, Vz/gemeente Amsterdam en Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam NV.
Letselschadeadvocaat
Meer informatie over aansprakelijkheid na een eenzijdig verkeersongeval? Neem contact op met een letselschadeadvocaat van Utrecht Letselschade Advies.