U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Ongeval met een scootmobiel: wie is aansprakelijk?

Een scootmobiel is een bekende verschijning op straat. Je kunt er overal mee komen en het is een wendbaar voertuig. Een scootmobiel is daarom ideaal voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Verzekeringsplicht scootmobiel

Een scootmobiel moet volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) verplicht verzekerd worden tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Het verzekeringsplaatje wordt aan de achterzijde van het voertuig bevestigd. Een scootmobiel heeft geen kentekenplaat.

Op het moment dat mensen door de betrokkenheid van een scootmobiel letselschade oplopen, zijn deze slachtoffers volgens de wet beschermd. Een slachtoffer kan op grond van de WAM de geleden schade verhalen.

Naast de verplichte WA-verzekering is het ook mogelijk om voor aanvullende verzekeringen te kiezen, zoals een all-risk verzekering of een rechtsbijstandverzekering.

Bestuurder

Voor het besturen van een scootmobiel heb je geen brommerrijbewijs of autorijbewijs nodig. Wel is er een minimumleeftijd voor het besturen van een scootmobiel. Deze is vastgesteld op 16 jaar. Voor jongere bestuurders is een uitzondering mogelijk. Hierbij wordt de scootmobiel afgesteld op maximaal 10 km per uur.

Verkeersregels

Met een scootmobiel mag je bijna overal rijden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

  • Op het trottoir en voetpad geldt een maximum snelheid van 6 km per uur. Verder gelden dezelfde verkeersregels die ook voor voetgangers gelden. Op een zebrapad heeft een scootmobiel voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden.
  • Op het fietspad is de toegestane maximum snelheid 30 km per uur binnen de bebouwde kom en 40 km per uur buiten de bebouwde kom.
  • Op de rijbaan gelden dezelfde verkeersregels als voor voertuigen die maximaal 45 km per uur mogen rijden, zoals een brommobiel.

Aansprakelijkheid scootmobiel

Bij de aansprakelijkheid rondom scootmobielen gelden dezelfde regels als bij voetgangers, zoals vastgelegd in Artikel 185 Wegenverkeerswet.

Zwakke verkeersdeelnemer

Bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig wordt een scootmobielbestuurder gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Een zwakke verkeersdeelnemer krijgt altijd 50% van zijn of haar geleden schade vergoed, ook als het ongeluk door eigen schuld plaatsvindt. Als het ongeval door de andere partij plaatsvindt, kan de scootmobielbestuurder 100% van de geleden schade vergoed krijgen.

Toch gelden niet altijd precies dezelfde regels als voor voetgangers: bij een aanrijding met een kind of volwassen voetganger is de scootmobielbestuurder namelijk wel vrijwel altijd aansprakelijk.

Eenzijdig ongeval

Een ongeval kan ook eenzijdig plaatsvinden, bijvoorbeeld door een slecht onderhouden wegdek. Hierbij is er geen sprake van een sterke en zwakke verkeersdeelnemer. Toch is het soms mogelijk om (een deel van) de geleden schade vergoed te krijgen. Dat kan door de wegbeheerder aansprakelijk te stellen: deze moet immers zorgen voor een deugdelijk wegdek.

Letselschade advocaat

Ben je slachtoffer van een ongeval waarbij een scootmobiel betrokken is? Neem contact op met een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies om de aansprakelijkheid vast te stellen en de schade te verhalen.

Foto: Matt Newman


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op