Wat is een inzittendenverzekering en waarom heb je deze nodig?

Een inzittendenverzekering (ook wel schadeverzekering inzittenden of SVI verzekering genoemd) biedt dekking voor de financiële schade van passagiers en de bestuurder bij een auto-ongeluk. Deze verzekering vergoedt medische kosten, inkomensverlies, en schade aan persoonlijke eigendommen, ongeacht wie schuldig is aan het ongeval. Maar waarom zou je een inzittendenverzekering afsluiten en is deze echt nodig? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over de inzittendenverzekering.

Waarom een inzittendenverzekering?

Veel mensen …

Lees verder

Immateriële schade: wat u moet weten

Wanneer u te maken krijgt met schade door een ongeval, zijn er verschillende soorten schade die u kunt oplopen. Materiële schade omvat tastbare verliezen zoals beschadigde eigendommen of medische kosten. Immateriële schade omvat emotionele en mentale schade, zoals pijn, verdriet of verminderde levensvreugde. Voor beide soorten schade kunt u recht hebben op een vergoeding. Deze blog richt zich op immateriële schade en wat u hierover moet weten.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is de emotionele …

Lees verder

Moet u belasting betalen over uw schadevergoeding? Alles wat u moet weten

Bij het ontvangen van een schadevergoeding is het belangrijk te weten of en hoe deze belast wordt. Dit kan invloed hebben op uw financiële situatie. In deze blog geven we een overzicht van de regels en vereisten omtrent belasting op schadevergoeding.

Belasting over schadevergoeding

Een schadevergoeding kan bestaan uit verschillende componenten zoals de vergoeding van gemaakte medische kosten, smartengeld en gemiste inkomsten. Elk van deze componenten kan op een andere manier belast worden. Het is belangrijk om …

Lees verder

Schadevergoeding bij whiplash

Wat u moet weten

Een whiplash is een veelvoorkomende vorm van letselschade na een verkeersongeval, vooral na een achterop aanrijding. Dit letsel kan leiden tot langdurige pijn en beperkingen, waardoor u mogelijk niet in staat bent om te werken. Dit brengt niet alleen fysieke ongemakken met zich mee, maar ook financiële zorgen. Het vaststellen van een whiplash en het verkrijgen van een schadevergoeding kan complex zijn. In deze blog leest u wanneer er sprake …

Lees verder

Pre-existentie en predispositie bij letselschade

In de letselschadepraktijk zijn pre-existentie en predispositie cruciale juridische begrippen. Beide termen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de schadevergoeding na een ongeval. Dit artikel legt uit wat deze begrippen inhouden en hoe ze invloed hebben op de schadeberekening / letselschadezaak?

Wat is predispositie?

Predispositie verwijst naar de aangeboren of verworven aanleg van een persoon om bepaalde ziektes of klachten te ontwikkelen. Dit betekent dat een slachtoffer voor het ongeval al een bepaalde kwetsbaarheid …

Lees verder

Second opinion bij letselschade: dit moet u weten

Letselschade oplopen is een vervelende gebeurtenis. Naast een voorspoedig herstel, is het ook belangrijk om de juiste juridische bijstand te krijgen.

Soms kan het voorkomen dat u twijfelt aan de aanpak van uw huidige letselschadeadvocaat (bijvoorbeeld in het geval dat uw advocaat niet reageert op mails) of dat u simpelweg meer informatie en zekerheid wenst over de gang van zaken. In dat geval kan een second opinion een verstandige keuze zijn. In dit blog bespreken …

Lees verder

Wettelijke rente letselschade: wanneer van toepassing?

Letselschade is een ingrijpende ervaring die niet alleen fysieke en emotionele gevolgen heeft, maar ook financiële consequenties met zich mee kan brengen. In dit blog gaan we dieper in op de wettelijke rente letselschade. We bespreken wanneer deze van toepassing is en hoe wettelijke rente letselschade en rekenrente een rol spelen bij het vaststellen van de schadevergoeding.

Letselschade en financiële compensatie

Wanneer iemand letsel oploopt als gevolg van een ongeval of door toedoen van een ander, …

Lees verder

Gedeelde aansprakelijkheid bij een ongeval: hoe zit dat?

Er zijn situaties van verkeersongevallen te bedenken waarin er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid. Normaliter is vrij snel duidelijk wie de aansprakelijke partij is, omdat een van de partijen zich duidelijk niet aan de verkeersregels heeft gehouden.

Maar bij gedeelde aansprakelijkheid moet u bijvoorbeeld denken aan een fietser die door rood rijdt en daardoor wordt aangereden door een automobilist. De automobilist is met zijn motorrijtuig altijd voor minimaal 50% aansprakelijk als hij een zwakkere verkeersdeelnemer aanrijdt, …

Lees verder

Gestruikeld over stoeptegel: is de gemeente aansprakelijk?

Als u gewoon over straat loopt, kunt u struikelen over een losse stoeptegel of door een gat in de weg. Een ongeluk kan immers altijd en overal gebeuren.

U kunt zich lelijk bezeren als u struikelt en ongelukkig ten val komt. Soms blijft het enkel bij wat kleine verwondingen, maar niet altijd. U kunt ook fracturen oplopen of ernstig letsel oplopen. In 2017 overleed zelfs iemand aan haar verwondingen nadat zij zwaar ten val kwam door …

Lees verder

Een auto-ongeluk tijdens werktijd: wie is aansprakelijk?

Elke dag vinden in ons land auto-ongelukken plaats, ook tijdens werktijd. Verkeersongevallen kunnen (ernstige) letselschade tot gevolg hebben. Indien het ongeval door een ander is veroorzaakt, dan kunt u deze tegenpartij aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Ook als u het ongeval zelf heeft veroorzaakt, heeft u soms recht op een schadevergoeding, namelijk wanneer er op het voertuig waarin u reed een inzittendenverzekering is afgesloten.

Hoe zit het met een auto-ongeluk onder werktijd? Wie is er dan …

Lees verder