U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Schadevergoeding bij whiplash

Wat u moet weten

Een whiplash is een veelvoorkomende vorm van letselschade na een verkeersongeval, vooral na een achterop aanrijding. Dit letsel kan leiden tot langdurige pijn en beperkingen, waardoor u mogelijk niet in staat bent om te werken. Dit brengt niet alleen fysieke ongemakken met zich mee, maar ook financiële zorgen. Het vaststellen van een whiplash en het verkrijgen van een schadevergoeding kan complex zijn. In deze blog leest u wanneer er sprake is van een whiplash, hoe deze uw leven kan beïnvloeden en hoe u een schadevergoeding kunt claimen.

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een vorm van nekletsel die ontstaat door een plotselinge krachtige beweging van het hoofd, zowel voorwaarts als achterwaarts. Deze beweging kan spieren en banden verrekken, en soms zenuwen beknellen, wat leidt tot diverse klachten zoals:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Concentratieproblemen
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen

Houden de klachten langer dan een half jaar aan, dan spreken we van een chronische whiplash.

Diagnose van een whiplash

Het diagnosticeren van een whiplash is lastig omdat er geen zichtbare schade is op MRI-scans of röntgenfoto’s. De diagnose wordt doorgaans gesteld op basis van een anamnesegesprek en de aanwezigheid van specifieke klachten. Hoewel een whiplash niet objectief vast te stellen is, moet wel worden aangetoond dat de klachten aanwezig, reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven zijn en voortkomen uit het ongeval. De rechtspraak stelt dat de bewijslast hiervoor niet al te hoog is.

Schadevergoeding na een whiplash

Een whiplash kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben, zoals medische kosten en gemiste inkomsten door (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Bij een verkeersongeval kan de veroorzaker aansprakelijk gesteld worden voor de schade. Bij een kop-staartbotsing is meestal de achterligger aansprakelijk omdat deze onvoldoende afstand heeft gehouden. Soms kan ook de voorligger schuldig zijn, bijvoorbeeld bij abrupt remmen zonder reden.

Waarom een letselschade advocaat inschakelen beter is dan zelf schikken

Veel slachtoffers proberen eerst zelf met de verzekeraar tot een schikking te komen. Verzekeraars bieden vaak een bedrag aan dat slechts in enkele gevallen de werkelijke schade dekt. De wet vereist echter dat de volledige schade die het gevolg van het ongeval is moet worden vergoed. Om discussies met de verzekeraar te vermijden, is het verstandig om op tijd een advocaat in te schakelen.

Letselschade advocaat inschakelen bij een whiplash

Heeft u een whiplash opgelopen en is er een aansprakelijke partij? Utrecht Letselschade Advies kan u helpen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid en het verhalen van de schade. Neem gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op