U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wat is loonderving?

In de wet is vastgelegd dat de aansprakelijke partij de vermogensschade en ander nadeel van het slachtoffer moet vergoeden (artikel 6:95 BW). Het gaat hierbij zowel om de materiële schade, als om de immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd.

De materiële schadevergoeding kan worden onderverdeeld in onder andere de directe materiële schade (kledingschade, autoschade etc), de kosten voor genezing en herstel en verlies zelfwerkzaamheid. Ook het loonderving is een materiële schadepost.

Loonderving na letselschade

Als slachtoffer met letselschade kunt ook vaak ook (voor enige tijd) geen werk verrichten, waardoor u ook geen loon verdient. Er is dan sprake van loonderving.

Op grond van artikel 6:95, samen met artikel 6:97 BW, is het de rechter toegestaan de schade te begroten op de wijze die het meest met de aard ervan in overeenstemming is. Indien de omvang van de schade niet nauwkeurig kan worden vastgesteld, mag de rechter deze ook schatten.

Het verlies aan loon wordt beoordeeld door de feitelijke (inkomens)situatie na het ongeval te vergelijken met de hypothetische situatie zonder ongeval. Op het slachtoffer rust de bewijslast om het bewijs aan te dragen van de omvang van de loonderving.

Hypothetisch inkomen

Bij het hypothetisch inkomen komt het aan op de redelijke verwachting van de rechter over toekomstige ontwikkelingen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan de gezondheidstoestand, gegevens van familieleden, demografische gegevens, schoolresultaten, bedrijfsresultaten, de arbeidsmarkt (ontwikkelingen), alsmede statistische gegevens. Bij het leveren van bewijs kunnen statistische gegevens een rol spelen.

Aan een slachtoffer mogen ook geen strenge eisen worden gesteld met betrekking tot het te leveren bewijs van de omvang van het verlies van arbeidsvermogen. Het is immers de veroorzaker van het ongeval die de benadeelde de mogelijkheid heeft ontnomen om zekerheid te verschaffen over wat er in die hypothetische situatie zou zijn gebeurd.

Schadebeperkingsplicht

Als slachtoffer heeft u wel een schadebeperkingsplicht: u moet er alles aan doen om alsnog inkomen te kunnen genereren. Dit kan door bijvoorbeeld bij een ander bedrijf aan de slag te gaan of andere werkzaamheden uit te gaan voeren. Staat u hier niet voor open? Dan kan het zo zijn dat er korting wordt toegepast op de letselschadevergoeding.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het verlies van arbeidsvermogen? Neem contact op met een ervaren letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies. Wij adviseren u graag vrijblijvend over uw specifieke situatie. Bovendien is een eerste kennismakingsgesprek bij ons altijd gratis.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

Pierre van Geffen

Het beroep van advocaat is mij op het lijf geschreven. Ik adviseer, onderhandel en procedeer. Daarbij stel ik altijd het belang van mijn cliënt voorop en ga ik voor maximaal resultaat.

Neem contact op