U gebruikt een verouderde browser. Update uw browser voor een betere en veiligere ervaring.update

Wie is aansprakelijk bij letselschade op een boot?

Op het water bestaat het risico van een ongeluk op een boot met letselschade tot gevolg. Zeker op mooie dagen, want vooral dan kan het heerlijk zijn om het water op te zoeken én is het ook drukker.

In sommige gevallen is de kans op letsel zelfs groter dan bij een activiteit op het land: een boot die meedeint op de golven kan de opvarenden uit balans brengen. Ook kunt u struikelen over een losse lijn of een opstapje op het dek van een schip, of een misstap maken bij het aanmeren. Een dagje uit varen is dan niet zonder gevolgen.

Aansprakelijkheid voor letsel op een boot of schip

Wie is er aansprakelijk voor de letselschade die ontstaat op een boot of schip, zoals een motorboot, zeilboot of jacht? Het antwoord is afhankelijk van de situatie.

We hebben voor u op een rij gezet wie er mogelijk aansprakelijk gehouden kan worden voor letselschades op:

  1. uw eigen boot;
  2. een gehuurde boot;
  3. bij bekenden op een privéboot;
  4. of op een georganiseerde bootreis.

1. Letsel op uw eigen boot

Wanneer u letsel oploopt op een boot die uw eigendom is, kunt u enkel een andere partij aansprakelijk stellen wanneer u daar een duidelijke aanleiding voor heeft.

Een voorbeeld van een duidelijke aanleiding is een aanvaring met een ander schip. Ook een aanvaring met een brug door verkeerde bebording, of een verkeerd sein van de brugwachter, is een mogelijke aanleiding tot het aansprakelijk stellen van een andere partij.

Bij een ongeluk of aanvaring op het water is het belangrijk om na te gaan of de regels van het binnenvaartpolitiereglement (de verkeersregels voor op het water) zijn nageleefd. Deze regels gelden voor ieder vaartuig dat zich in Nederland op openbare wateren bevindt. Enkele binnenwateren hebben een eigen reglement.

Ook op het water geldt er een mate van wegbeheerdersaansprakelijkheid, wanneer achterstallig onderhoud onveilige situaties oplevert.

Wanneer u of een passagier letselschade oploopt door een ongeluk op de boot zelf, bent u hier zelf voor aansprakelijk. Het is dus verstandig een goede verzekering af te sluiten, omdat niet alles op het water door uw WA-verzekering wordt gedekt.

2. Letsel op een gehuurde boot

Wanneer u een boot heeft gehuurd, heeft u hierbij waarschijnlijk een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Zo bent u verzekerd wanneer er door u of door eigen toedoen letsel ontstaat. U betaalt dan alleen het eigen risico van de verzekering.

Let op: bij bootverhuur is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te verstrekken. Bekijk dus goed wat de voorwaarden zijn bij de verhuurder van de boot.

Wanneer de letselschade veroorzaakt wordt door een gebrek aan de boot, kan het in sommige gevallen mogelijk zijn de verhuurmaatschappij hiervoor aansprakelijk te stellen. Bijvoorbeeld als er gebreken bekend zijn die niet zijn vermeld. De verhuurder heeft de plicht om aan u een veilig schip te verhuren.

Uiteraard kan een verhuurder zich ook beroepen op overmacht, en is het aan u om te bewijzen dat de schade veroorzaakt is door een gebrek dat voorkomen of verholpen had kunnen worden. Advies inwinnen van een letselschadeadvocaat is dan een goed idee.

3. Letsel op de boot van vrienden of bekenden

Wanneer u aan boord stapt bij bekenden die een boot in eigendom hebben, is in beginsel de schipper aansprakelijk. Wanneer u als passagier aan boord letsel hebt opgelopen en er is geen sprake van eigen schuld, dan kunt u deze schipper aansprakelijk stellen voor eventuele verwijtbare schade.

Een eigenaar van een boot wordt geadviseerd een pleziervaartuigverzekering af te sluiten, en hiermee de aansprakelijkheid voor eventuele letselschade in te dekken. De normale WA-verzekering dekt vaak maar een aantal onderdelen van watersporten, afhankelijk van bijvoorbeeld het formaat van de boot.

4. Letsel bij een georganiseerde boottocht

Wanneer u bij een toerboot of zelfs cruiseschip aan boord gaat, mag u ervan uitgaan dat de vervoerder zorgt dat u veilig wordt vervoerd. Als dit niet het geval is, dan kunt u de vervoerder aansprakelijk stellen voor het ontstane letsel.

Achterstallig onderhoud of roekeloos gedrag van de schipper kan letselschade veroorzaken. De organisator van de vaart is in dat geval aansprakelijk.

Wat kunt u doen bij letselschade op een boot of schip?

Wanneer u letsel oploopt tijdens een vaart, is het mogelijk dat er een andere partij aansprakelijk is. Per zaak kan dit verschillen. Belangrijk bij elk geval van letselschade is om direct bewijs te verzamelen. Zorg ervoor dat u foto’s maakt, het vervoersbewijs bewaart en eventueel gegevens van getuigen noteert.

Schipper aansprakelijk stellen voor de schade

Bent u slachtoffer van een ongeval met letselschade en is de oorzaak van dit ongeval te wijten aan de schipper of een andere partij? Dan kunnen wij u helpen met het aansprakelijk stellen en verhalen van de schade. Om tot een juiste oplossing te komen heeft u de kennis en expertise nodig van een letselschade advocaat.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Een letselschade advocaat van Utrecht Letselschade Advies kan u informeren over de juiste aanpak bij het verhaal van uw schade. Wij hebben ruime ervaring bij de behandeling van letselschade in verschillende omstandigheden.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Meer informatie over onze dienstverlening bij letselschade?

René Toxopeus

Een vuist maken, het recht laten zegevieren! Dat klinkt groots. Maar voor mij is dat het mooiste van mijn vak. Een maximale verdediging van de financiële belangen van mijn cliënt, daar ga ik voor.

Neem contact op